Yaş Yetmiş İş Bitmemiş

Her Kurban Bayramı olduğu gibi bu bayramda da toplanmıştı Zahide’nin bütün çocukları, torunları etrafına. Bütün aile ancak bayramdan bayrama bir arada birkaç gün geçirebiliyordu. O birkaç gün de bir yıla yetiyordu. Öyle keyifli, öyle huzurlu…


Zahide Teyze sabahın 4’ünde kalkar; kalkar kalkmaz da hemen üretimle başladı güne. Baklava, börek açar; bahçesini sular; daha kahvaltılar yapılmadan akşamın yemeğini planlardı… Çok üretken ve de çalışkandı Zahide Teyze. Görenler, bilenler onun nasıl hareketli, her işin hakkından gelebilen biri olduğunu bilirdi. Mahallelerinde de sıcak komşuluk ilişkileri hüküm sürerdi.. Birinin misafirine sarma mı sarılacak tüm komşular toplanıp sararlardı, erişte kesme mevsimi gelince tüm komşuların sırayla eriştesi kesilirdi.. Böyle bir mahalleydi orası ve en sevileniydi Zahide Teyze’miz. 

Neydi onu farklı kılan? Tüm ailesine her sene bayramı iple çektiren? 


Onu farklı kılan onun bedelleriydi.. Hayata karşı yapıp ettikleriydi...Hiçbir işin zahmetinden kaçmamasıydı… Şikayet etmemesiydi… Yaptığı her şeyi severek yapmasıydı…Gününün bir dakikasını zayi ettiğini göremezdiniz onun.. 

Onu farklı kılan algılama, anlama gücüydü… Bütün canlılara karşı olan hürmeti idi.. Söz gelimi; tarlaya dadanan böceğe bile şefkatle yaklaşması, incitmeden muamele etmesi hassasiyetinin delilindendi. 

Bir ortamda biri derdini anlattığında, her kafadan bir ses çıkarken ve kimse dert dinlemek istemezken onun hassasiyeti dert sahibinin derdini anlayabilmesi, problemin derinine inebilmesindeydi. 

Onu farklı kılan aktarma becerisiydi, davranışlarındaki incelikleriydi… Zor olanı, nasıl söylenir bilinmeyeni bile incitmeden anlatabilmesiydi.. 


Nasıl oluyordu da hayata karşı ödediği bedeller bu denli yüksekti Zahide Teyze’nin? Hayatı, olayları algılaması nasıl bu kadar derin olabiliyordu Zahide Teyze’nin? 

Bunu anlamak için onun hayatın içerisindeki güzel olan, faydalı olan şeylerle ne kadar uyumlu yaşadığını anlamak gerekirdi…. 

Yorumlar

  1. Uyum herşeydir .
    Hayatımıza dokunan bir yazı olmuş ☺️

    YanıtlaSil
  2. Hakikaten bedel ödemek, insanın kendinden bir şeyler çıkarması onu çok marifetli kılıyor ✨️💕
    Yazanın emeğine sağlık, çok içten ve samimi bir yazı olmuş.

    YanıtlaSil
  3. Yaşı yetmiş, işi bitmemiş olanlardan olabilme umuduyla🌸🌸

    YanıtlaSil
  4. Okunduğunda herkesin ilk aklına düşen “Her eve lazım bir Zahide teyze…”
    Ama esas önemlisi Zahide teyze olabilmeyi hedeflemek değil mi aslında?

    YanıtlaSil
  5. Çok duygulu bir yazı... Geçmişe gittim, ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
  6. Tatlı suymuş... Şimdiki yaşlılarda da bu bilgeliği görünce define bulmuş gibi oluyoruz. Hala yetinmeyen olduklarında, dilleride acı... kaçasın var.
    Umarım böyle bilge ve Tatlı yaşlılar artar

    YanıtlaSil
  7. Doğru yere bedel ödemek ve uyumlanmak.. Elinize sağlık 💐

    YanıtlaSil
  8. Emeğinize sağlık okurken bile üretmenin huzurunu yaşıyor insan.

    YanıtlaSil
  9. Tatlı dilli, marifetli büyüklerimiz🌺

    YanıtlaSil
  10. Her sahaya uygun topunun olabilmesi iletişimde bir kıvama sahip olabilmek ve bunları nerde bulabileceğini bilmek işte en büyük konforlardan biri de bu

    YanıtlaSil
  11. gözümde canlanan zahide teyze çok tebessümlü :)

    YanıtlaSil
  12. Farkındalık dolu bir paylaşım olmuş.Emeği geçenlere tesekkurederim.Rabbim doğru yere doğru bedel ödeyenlerden eylesin bizleri.

    YanıtlaSil
  13. Günümüzde insanlar sadece kendini düşünüyor. Karşıdakini anlamak, dinlemek ihtiyacını gidermek bunları yapabilen neredeyse yok. Yapabilenler yaş yetmiş olsada hep etrafın kalabalık ve danışılan oluyor. Ne güzel bir yazı olmuş yine emeğinize sağlık

    YanıtlaSil
  14. İnsan şikayeti kesince problemini nasıl çözebileceği de aklına düşürülmeye başlıyor çünkü düşünmeye başlıyor……🌺

    YanıtlaSil

Yorum Gönder