Kafamda Deli Sorular

Meral, sabahtan beri üzerinde çalıştığı işi bitirmeye çalışıyordu. Tamamlayınca rahatlayıp arkasına yaslandı. Öğle paydosu vakti gelmiş, farkında değildi. İşyerindeki masasından hızlıca kalktı. Çantasını alıp soluğu binanın dışında aldı. Güneşin parlaklığı ve ısısı, yüzüne hafif bir tebessümün yerleşmesine sebep oldu. Şubat ayı için ne kadar güzel bir gündü…


İşyerindeki öğle araları, evin ihtiyacı olan malzemeleri almak için iyi bir fırsattı. Alışverişe giderken kafasına onu rahatsız eden düşünceler üşüştü. Yüzünün asıldığının, kaşlarının arasındaki derin çizginin belirginleştiğinin farkında bile değildi. Yapmak isteyip de yapamadığı şeyler vardı. Bu durum onu çok rahatsız ediyordu. İsteklerini sıraladığı bir listesi vardı. Listesi neredeyse hiç yenilenmiyordu. Bazılarını, artık gündeminden düştüğü için silmişti. “Neden olmuyor, neden yapamıyorum?” diye yine sordu kendine.                 
     
Soruların Etkisi                                                                                                                                                                                                                                      
Deneyimsel Tasarım Öğretisi der ki: “Soru varsa cevap da var.”                                                                                                                                                                                                                                        Doğru soruları sorarsak, o zaman doğru cevapları verebiliriz. Ne kadar kaliteli soru o kadar kaliteli cevap demektir. 
Meral zamanın nasıl hızlı geçtiğini düşündü. Söylendiği gibi akıp giden zamanı yakalayabilen olmuş muydu acaba? Zamanın ruhunu yakalamak, anı yaşamak sözleri ne kadar da havalıydı. “Geçmiş geçmişte kaldı, yaşandı ve bitti.” dedi içinden. Geçmişte yaptığı hatalarından ve doğrularından ders aldığını düşündü. Çevresindeki pek çok yaşıtlarına göre olgun sayılırdı. Tekrar tekrar aynı hataları yapan birkaç yakını geldi gözünün önüne. Meral’in gerçeği bulmaya ihtiyacı vardı ama yöntemini bilmiyordu.
Caddede yürürken insanlara bakıyordu, onları izliyordu. “İnsanlar birbirinden ne kadar farklı.” diye düşündü. İnsanların istekleri de birbirinden farklıydı. Yaşadığımız sürece isteklerimiz bitmek bilmiyordu. Kimi insan çok para kazanmak, kimi çok güçlü olmak, kimi çok sevilmek, kimi çok güzel olmak, kimi her istediğine sahip olmak istiyordu. Bu isteklere sahip olan arkadaşları aklına geldi. 
Meral’in yaş aldıkça öğrendiği şeylerden biri de; her insanın isteklerinin bir önceliği olduğuydu. Neye, kime zamanını ayırıyorsa, önceliğini de onlar dolduruyordu. Çünkü bu hayatta boşluk yoktu. 

İstekler ve Problemler 

“İsteklerimiz neredeyse problemimiz de oradadır.” der Deneyimsel Öğreti. 

Öyle ise isteklerimizi kontrol edersek problemimizi de kontrol edebiliriz. Açlığımız neredeyse, hareketimiz de o yöne doğru olacaktır. Açlık bizi dinamik yapar, tokluk ise hareketsizleştirir. 


Meral alışverişini tamamlamış dönüş yolunda söylendi kendi kendine; “Neden harekete geçemiyorum? Neleri yük olarak taşıyorum ki bu ağırlığın sebebi ne? Neler beni geriye doğru çekiyor? İleriye doğru hamle yapmamı neler engelliyor? Bazı insanlar hedefinde koşarken, bazıları niye tökezliyor, adım atmıyor?”

Sıra dışı hedefler istiyorsa insan, sıra dışı bedeller ödemesi gereklidir. O halde “hedefime nasıl uyumlanabilirim ve hedefime uyumsuz olduğum davranışlarım neler?” diye sormalıyız önce.

“Kafamda deli sorular!” dedi ve kalbine bir rahatlama geldi. Doğru soruları sormaya başlamıştı çünkü. Soru varsa cevap da vardı…





Yorumlar

  1. Doğru soruyu soranlar doğru cevabı bulurlar… arayanın her aradığını bulabildiği bir hayattayız çok şükür🤲🏻🌸

    YanıtlaSil
  2. Doğru soruyu sorarsan doğru cevabı da bulursun…

    YanıtlaSil
  3. Soru varda cevap var insana ne kadar az düşünüyorsunuz der yüce Allah onun gibi

    YanıtlaSil
  4. Elinize emeğinize sağlık 💐

    YanıtlaSil
  5. Elinize emeğinize sağlık 💐

    YanıtlaSil
  6. Hakikaten de öyle, boş amaçsız şeyler istiyoruz bazen, bizi bir yere vardırmayan, yaşandı bitti dediğimiz. Enerjimizi boşa harcamış oluyoruz yani.
    Peki sonrası; gerçekten ihtiyacım olan şeyi yapmak canımız istemiyor….Bir atâlet basıyor değil mi?😊

    YanıtlaSil

  7. Kafamda deli deli sorular. Cevaplanması gerekenler.
    En basiti benim kulağımı niçin deldiler? Neden izin almadılar?Kulağıma küpe takmak için olduğunu söylediler...Bu cevap beni tatmin etmedi.Kafamda bir yerlerde durur Bu soru...Yazıyı okuyunca rahatladım.Yüreğinize sağlık...

    YanıtlaSil
  8. İnsan şikayet etmek yerine doğru soruları sorabilirse sorularının cevaplarını da bulabilir.

    YanıtlaSil
  9. Soru varsa mutlaka cevabı da vardır ..

    YanıtlaSil
  10. Elinize emeğinize sağlık çok güzel bir anlatım olmuş

    YanıtlaSil
  11. Ne güzel yazmışsınız...
    soru varsa cevap da var. Doğru soruları sorup doğru cevaplara ulaşan ve isteklerimizi doğru yere yönlendirenlerden olmamız dileğiyle.

    YanıtlaSil
  12. Her bir satır farklı kapıya açılır 🙏🏼

    YanıtlaSil
  13. Neden soru sormakta bu kadar zorlanıyoruz? Bilmiyor olmak egomuzu korkutuyor olabilir mi? Ama çözümü de gizliyor. İnsan nasıl hareket edebilir çözümler gizlenmiş ama çok da yakınındayken.

    YanıtlaSil
  14. Hayat akıp giderken kafamızda deli sorular oluşsun diye şöyle bir yavaşlayıp kendimize dışardan baksak ne güzel olur. Dünümden iyi miyim? Hedefim ne? Soru varsa cevap var. İyi ki bize yol gösteren DTÖ var..

    YanıtlaSil
  15. Doğru soruyu bulup doğru cevabi da bulacak bilinç açıkliğinda olalım inşallah.Yazida emeği geçenlere tesekkur ederim.

    YanıtlaSil
  16. " Açlık bizi dinamik yapar, tokluk ise hareketsizleştirir. " Şu bilgiyle bile, eksiklikliklerimizin bizim için ne kadar değerli ve birer nimet olduğu, buna şükayet etmek şöyle dursun, çok çok şükür ederek yaşamayı bilmemiz, çok büyük bir lüks... Hepimiz eksiklilerimizden dolayı mutsuzuz, oysa bizi hareketli yapan canlı ve samimi yapan şey, o zor zor ulaştıklarımız... Hayat mı merhametsiz yoksa hayata bakan ben mi acaba...

    YanıtlaSil
  17. İstek nasıl kontrol edilire kafa yormaktansa kontrolü bozan şey ne? sanırım hayatta çeşitli hedefler koymak için merak ettiğimiz şeylerin fazla olması bu işi çözecektir. merakta çeşitlilik olursa, birisinde biraz yol alıp, engel çıktığında diğerini de biraz yol aldırmak, isteğin baskısından kişiyi kurtaracaktır.

    YanıtlaSil
  18. Problemimize çözüm ararken “ben sonucu nasıl değiştirebilirim “ diye düşünebiliyoruz.
    Halbuki “bu konuda elinden geleni nasıl yaparım?” diyebilsek zaten ihtiyacımız olan sonuç verilecek.

    YanıtlaSil
  19. Elinize emeğinize sağlık çok güzel bir anlatım olmuş

    YanıtlaSil
  20. Doğru soruyu sormadığın insana yük olan, soru doğru sorulduğunda nasılda çözüme ulaşıyor...

    YanıtlaSil
  21. Hatice Kesecek20 Kasım 2024 15:29

    “İsteklerimiz neredeyse problemimiz de oradadır.” der Deneyimsel Öğreti.

    Bir problem yaşadığımızda bakmamız gereken en kilit nokta burası herhalde…

    YanıtlaSil
  22. İnsan neden bazen ileri hamle yaparken bazen geri düşer? Hayatta hiç bir şey öylesine olmadığına göre sebepleri bulmak çözüme de yaklaştırmaz mı?
    Emeğinize sağlık...

    YanıtlaSil

Yorum Gönder